L’Agència inicia un projecte que pretén convertir els joves en ambaixadors del territori

L’Agència de Desenvolupament del Berguedà inicia Youth for Emblematic Mountains (Joves per les muntanyes emblemàtiques), un projecte d’Erasmus+ a la comarca que pretén convertir els joves en ambaixadors del territori tan a nivell local com europeu i fer-los capaços d’explicar i convèncer-los de la necessitat de preservar-lo. A més, també busca donar-los coneixement del seu entorn natural, cultural i social i ajudar-los a comprendre el canvi climàtic i les seves conseqüències en el seu entorn més proper. I, en definitiva, convertir els joves en conductors del canvi cap a la millora de la conservació del medi ambient i del territori.

El passat 1 de març es va realitzar la primera reunió amb el grup de treball local per iniciar l’estructuració del projecte, que té com a beneficiaris els membres de la comunitat educativa. Durant els propers dos anys es treballarà per preparar la metodologia que, passat aquest temps, es treballarà a les aules i es complementarà amb sortides amb els alumnes al medi natural. La finalitat d’aquest projecte és posar en valor el territori, que els joves el coneguin millor, que se’n sentin orgullosos i que això els porti a voler-s’hi quedar a viure i a treballar.

Actualment, ja hi ha 30 persones vinculades al món de l’educació i 23 centres educatius del Berguedà que s’han adherit al projecte. Youth 4 Emblematic Mountains es desenvoluparà al voltant de 4 muntanyes emblemàtiques de 4 països europeus (França, Itàlia, Grècia i Espanya) i s’analitzaran les possibilitats i punts en comú dels diferents territoris, es crearà una guia pedagògica i es desenvoluparan eines físiques i digitals per tal que es pugui implementar el projecte adaptant-lo a cada territori.

Els participants d’aquest projecte a nivell europeu són Eureka 21 (empresa consultora de França), Estudis d’Hostaleria i turisme CETT (Espanya), Syndicat mixte Canigó Grand Site (França), il Bosso Formazione Soc Coop – Gran Sasso (Itàlia), Pieriki-Olimp (Grècia) i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà.

Aquesta iniciativa dona continuïtat al projecte europeu de les Muntanyes Emblemàtiques del Mediterrani, que va finalitzar el 2020 amb la creació de l’ecoitinerari les 7 cares del Pedraforca. Segons Lluís Vall, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, “és important exprimir el màxim els projectes ja iniciats des de l’ADBerguedà i més quan aquests tenen abast internacional. Emblemàtic ha aportat canvis molt positius a les valls del Pedraforca i ara, amb aquesta ampliació de projecte, tenim l’oportunitat de crear sinèrgies per tot el Berguedà aprofitant l’emblema del patrimoni natural, cultural i social per crear recursos pedagògics”.